SESTER / SM Sains Kuala Terengganu in my opinion


Assalamualaikum.

if you googled about SESTER, then confirm dah tahu yang basically SESTER ni adalah SBP terkecil dlm Malaysia. SESTER dahulunya hanya mengambil intake untk pelajar form 4 dan form 5 namun starting 2016, intake form 1 mula diambil. ini hanya sekadar prkongsian saya sbg pelajar SESTER batch 15/16. harap bermanfaat.

ASRAMA-SISTEM BILIK

Ni another advantage lah yang ada dekat SESTER sahaja. yup, dekat SESTER xpakai dorm kitorg pakai sistem bilik. basically berapa org stu bilik tu depends on bilangan intake for that year. tpi starting tahun 2016, cg dah suruh cabut katil double decker yang atas tu, leaving only 2 beds available in each room. means mungkin drpd thun 2016 onwards, hanya 2 orang sebilik.

Luas bilik tu okeylah for a student, tmbh2 hanya 2 org sebilik so memang cukup selesa dont worry eh. kipas lampu semua cukup lengkap. xpanas pun sbb walaupun kipas tu kecik tpi dia blh pusing2 tauuu. Aspuri ada 2 blok, blok B dan C while aspura hanya ada 1 blok, blok A. Blok B dan blok C ni bertentangan je, and dekat gile smpai kalau nk pggil kawan blok sebelh laung je confirm die dgr. blok C menghadap ke perkampungan sekitar sekolah, so those who got block C, dibenarkan untuk bukak tingkap bilik, pemandangan best sbb menghdp kampung. while for block B, blok ni betul2 berhadapan dengan aspura, kira dari aspura memang nampak terus satu blok ni, so memang dilarang sma sekali nk bukak tingkap bilik tu. and memisahkan blok B dan blok C ialah satu tempat untuk study yang dilengkapi dengan meja, kerusi yg kami panggil resthouse. biasanya kalau meeting ke perjumpaan ke kitorg kumpul kt sini. malam2 before naik tido kitorg diwajibkan baca manzil dekat resthouse ramai2 (for aspuri)


pemandangan dari blok A (Aspura)

pemandangan dari blok B. blok yg dlm gambar tu blok A.


Setiap blok ada 4 aras. starting 2016, aras dibahagikan ikut rumah sukan masing2 dont worry, kedudukan bilik warden yang susun. tahun 2016 cg susun dlm stu aras tu ada f5,f4 and f1. sebabnye cg nk peljar yg baru msuk ni kalau ada apa2 mslh blh terus ketuk bilik f5 mintk bntuan..
setiap aras ada 3 bilik air. setiap bilik air ada 3 shower dn 2 tandas. biasanya xde org guna shower sbb bilik shower sempit gile. we prefer mndi dkt tandas sbb tandas lgi besar and dont worry x brebut pun.

setiap blok ada 2 bilik gosok. pastu dkt hujung blok asrama, ada ampaian yg kitorang basuh baju and sidai baju semua kt sini. bayar je rm40 setahun masa daftar untuk dobi and dah boleh guna mesin basuh ikut suke hati berapa kali. sabun basuh, bakul sendiri2 yep.



ADVENTURE IN SESTER-KAYAK & BUKIT BESAR

okey ni satu lgi bende yg unik ada dkt SESTER. pelajar form 4 yg baru mendaftar, diwajibkan ambik kursus asas kayak. wajib. unless kalau ada sebab2 penting. ya allah, kalau diberi peluang sekali lagi, memang sy nak ambik balik kursus ni!!!!! seriously best giler and cayalah xde ape yg nk ditakutkan, semuanya diajar dri basic. xyh reti brenang pun sbb water confident semuanya diajar oleh trainer yg betul2 pro and berpengalaman. benda ni xde kt skolh lain, so better masuk je.

xnk ckp apa2 psl kayak ni..rasa sendiri nnti best ke x! tpi mmg rugi giler kalau x join, seriously

atas bukit besar


pastu satu lagi biasanya dlm minggu orientasi, akan ada satu sesi mendaki bukit besar. bukit ni betul2 blkg sklh je. cg akan bwk pljr ke kaki bukit which is at the edge of the padang. and believe me pemandangan kat atas bukit tu lawa gile sbb u can almost see a whole kuala terengganu!!! memang worth it lah.





SISTEM RUMAH

dekat SESTER adaSISTEM RUMAH. 4 rumah sukan which is aalfa,beta,gamma sigma but the main point is. once u entered sbp, everything u do is under sistem rumah. even bilik dan roomate ditentukan ikut rumah masing2. segala perbuatan aktiviti or tindakan pelajar yang menyumbang kpd sekolah atau menyalahi peraturan akan di merit-demerit pada markah rumah. sepanjang tahun, setiap rumah akan compete utk dapatkan juara sistem rumah.

the trick is, kalau nk dpt stu bilik dengan kwn, jgn daftar sekali. sebab masa daftar, rumah diberi ikut turutan..alfa beta gamma sigma then repeat. unless kalau korg sedara, u can ask for the same house. biasanya cg xlayan kalau nk tukar rumah sbb nk roomate sekali tpi just ask mne tahu cg lembut hati.


gamma-rumah hijau. my house :)



LIFE AT SESTER

pagi2 akan ada checking bilik. setiap pagi. so setiap pagi kene tegangkan katil dan pastikan keadaan bilik kemas. setiap pagi pukul 7, pelajar akan brkumpul dkt astaka utk sama2 baca al-quran . kt sinilah cg akan announce apa yg patut.


cikgu dekat SESTER semuanya berpengalaman dn pakar dlm bidang masing2. dont worry mmg kebiasaannya pljr yg baru masuk ni rasa yg cg ajar cepat and so on. sy akui, mmg pada mulanya sy rasa sy xboleh nk catch up. igtkan sy sorg, tpi ramai gk rasa gitu. tpi seriously dont give up, it tkes time nk sesuaikan diri tpi believe me it's worth it.


makanan kt dema best. serious x tipu. even sekolah lain yg dtg sekolah kitorg pun puji makanan dema best. huhu. cuba sendiri nnti.

in a way sebenarnya kitorg bersyukur gile SESTER ni kecik. senang nk pergi ke satu tempat ke satu tempat tu sebab giler dekat. bygkan from aspuri, blok kelas form 5 dekat giler. turun je aspuri, 5 6 langkah dh smpai kelas. kalau kelas form 4 kena jalan skit ah tpi still dekat. dri aspuri nk pegi dema naik tangga 10 step ha dh smpai. dari aspura, pintu dema ngan main pintu aspura sejengkal je hah.
surau? from aspuri, a few steps, tangga then smpai. aspura xyh ckp, kalau pegi mse org iqamat pun sempat gmknye saf pertama. cuma dewan je lah jauh skit. tu pun sikit je. sbp lain dari asrama nk ke blok akademik tu gamaknye 10 minit kot.


bagi korang yang teragak2 lgi nk masuk ke tak SESTER or just nk stay dkt sekolah lama, my advice just follow your instinct. im from SMKAtpi sy terima tawaran. and ive never regret it so far. banyak pengalaman sy dpt, and sbp has it own way to teach their students not only to be excellence in academic but in leadership. dont worry dekat SESTER, solat berjemaah sgtlah ditekankan, we have kedatangan surau. kalau kerap sgt xdtg surau, denda.  dengan sikit students, maka chance untuk awak masuk competition best2 and dpt jawatan is high. seriously. just pstikan aktif skit2, confirm dpt jawatan.boleh dikatakan, semua pelajar ada jwatan sebab sikit org. competition pulk peringkat national and international. so what are u waiting for?? come to SESTER!







for more info boleh klik fb SESTER :



Comments

Popular posts from this blog

Bosan Tunggu UPU

update (:

Update : my upu result